maanantai 10. marraskuuta 2014

Sääntöuudistukset

Mun piti kirjottaa tästä aiheesta jo viimeviikolla, mutta bloggerin avattuani kaikki inspis vaan hävis.
Eli siis, poniraviurheilu on kokemassa omasta mielestäni ainakin aika rajuja muutoksia.
Ensin tuli tieto näistä lisenssiuudistuksista. Ponilisenssi jaetaan kolmeen osaan, ikäluokittain jaoiteltuna, ja ponilisenssien ja -ajolupien ikäluokat lasketaan syntymävuosittain. Alaikäisellä lisenssinhaltijalla tulee olla nimettynä täysi-ikäinen kilpailuhuoltaja siihen asti, että täyttää 18v.
Lisenssiuudistuksen myötä myös käy niin, että a-poneja ei saa ajaa henkilö, jolla on enemmän kuin 15 hevos-starttia. A-ponien ylä-ikäraja myös muuttuu niin, että vanhimmat ketkä saavat ajaa niillä, on 17v. Ikärajat lasketaan vuosittain, eli sinä vuonna kun täyttää 18, niin loppuu 1.1 ymmärtääkseni a-ponien kilpailu-oikeus. 2015 on vielä siirtymäaikaa, ja minä ja muut -97 vuonna syntyneet saamme vielä ensi vuoden ajaa a-poneilla. Jos joku haluaa lukea tarkemmin kuin mun tivistelmä, niin hippoksestahan tää tiedotus löytyy.

Sitten tulikin tämä laukkasääntö juttu, elikkä siis, että ponitkin hylätään kolmannesta laukasta, niinkuin hevosetkin.

Mitäs seuraavaksi.. Kauhulla odotan sitä päivää kun keksitään ottaa b-poneillekkin yläikäraja.



Eihän nämä kaikki uudistukset nyt ihan tyhmiä ole, mutta minä sanoisin, että vähän turhia.  Homma on toiminut tähänkin asti, tuntuu vähän, että halutaan väkisin hankaloittaa asioita, niinkuin tällä lajilla olisi varaa siihen.. A-ponien yläikärajan laskeminen tässä minua eniten harmittaa, muut eivät kovin paljoa minuun vaikuta, mutta uskon todella, että mm. näitä ketkä ovat pikkuhiljaa siirtymässä hevosiin tuo 15 startin raja ärsyttää.
Shetlanninponi on aina ollut minun lempi rotu, ja jos vain olisi ollut mahdollisuus niin olisin halunnut ajaa näillä ihanilla tappijaloilla vaikka kuinka pitkään, nyt on mulla vain se yksi a-poni startti alla, mutta minkäs teet kun ei niitä poneja joka kulman takaa tule.





Tuo laukka sääntö taas on kyllä toisaalta ihan okei, koska kyseessähän on ravi-, eikä laukkakilpailu, mutta edistääkö tämmöinen rajaaminen tätä lajia? Ehkä siten, että nämä herkkä laukkaisemmat vähän ajan päästä jäävät raveista pois kyllästyttyään pelkkien kirjaimien saantiin, ja näin nähdään sitten raveissa sitä siistimpää ajoa ja niin edelleen. Mutta onko poniraviurheilulla varaa tämmöiseen karsimiseen, kun harrastajia on jo nyt niin vähän.

Toivon nyt, että tämän ihanan lajin harrastajat eivät luovuta niin helpolla, ja ottavat myös näitä vastoinkäymisiä vähän vastaan. On näistä sääntöuudistuksista ennenkin selvitty, vaikka aluksi onkin tuntunut ihan järjettömiltä. Itse en ainakaan aio lopettaa tätä niin kauan kun b-poneilla saan vaan mennä, ja toivon että siihen ei sitä rajaa koskaan tule, sillä hevosiin en tahdo siirtyä sen takia juuri, että hevosilla harrastaminenkin on totisempaa, poneilla se on oikeasti sitä harrastamista, ja niin sen pitääkin olla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti