perjantai 11. syyskuuta 2015

Kysymyspostaus!


 Zoko
Milloin Zoko saa sinut hymyilemään? Milloin nauramaan?
Zoko saa minut hymyilemään varmasti sillä, että se menee hyvin, ja tuntuu hyvälle ajaa. Myös sen omat hölmöt pikku jutut mitä se tekee, saavat minut usein hymyilemään ja nauramaan, esim. kun se työntää turpansa melassi ämpäriin niin syvälle kuin saa ja puhaltaa sieraimillaan sinne, tai jos se pelkää jotain ihan hölmöä asiaa yms. Useimmiten Zokon kanssa ollessa tulen hyvälle tuulelle, ainoastaan jos se menee todella surkeasti, tai on ilkeällä päällä, niin harmittaa.




Millainen on Zokon unelmapäivä?
Zokolle itselleen unelmapäivä olisi varmaan sellainen, että se pääsisi olemaan koko päivän vain laitumella kavereiden kanssa, eikä tarvisi tehdä mitään. Minulle Zokon unelmapäivä olisi sellainen, että Zoko kulkisi hyvin, ravi luistaisi ja vauhdit olisi edes jotain luokkaa.
Onko Zokolla paljon loimia?
Nopeasti laskettuna 8 kai. Yksi hiittiloimi, kaksi kaulakappaleellista fleeceä, yksi kaulakappaleeton fleece, villaloimi, sadeloimi, verkkoloimi ja ötökkäloimi.



Mitä Zoko syö? 
Havens Derby-compactia 1l & 1l kauraa päivässä + kivennäinen & melassivettä aina lenkin jälkeen ½dl melassia loput vettä ämpäriin + 1painallus shyfeeder b-vitamiinia ja hiittien ja starttien jälkeen elektrolyyttiä yksi mitta 
Onko Zoko "se oikea"?
Tähän kysymykseen on vähän vaikea vastata. Zoko on lähes kaikin puolin ihana poni, mutta ei tasan sitä, mitä haluaisin, mutta tyytyväinen olen Zokoonkin
Onko Zoko vielä elämäsi hevonen?
Zoko tulee aina olemaan elämäni hevonen, ei välttämättä ainut kuitenkaan



Mitkä ovat Zokon hyvät ja huonot puolet?
+Zoko on mielestäni tosi kaunis poni
+Siltä löytyy luonnetta
+Se on monipuolinen
+Melko usein se on kiltti :'D
+Se on sen verran iso, että minäkin melkein 170cm kehtaan välillä käydä sen selässä
+Zoko on aika nöyrä, ja miellyttämishaluinen useimmiten
+Se on todella fiksu ollut aina
-Sillä on luultavasti jotain lievää kesäihottumaa
-Laukkailee kärryjen edessä vähän turhan usein
-Ravin kanssa ollut vähän ongelmaa jo näin hitaissa vauhdeissa
-En oikein usko, että siitä tulee ikinä mitään raviratojen tykkiä
-Zoko on juuri ja juuri alle sallitun 130cm rajan
-Joskus poni käyttäytyy kuin mikäkin ori, ja tuntuu, etten meinaa pärjätä sille, aika harvoin onneksi




Pysyykö Zoko hyvin tarhassa vai onko karkailija? 
Zoko on tosi riippuvainen muista hevosista, kerran se on tietääkseni karannut minulla ollessaan, juuri kun jäi sisään otettaessa viimeiseksi laitumelle, ja kerran se on lähtenyt kentältä minulta, kun irtojuoksutin sitä. Mutta periaatteessa ei karkaile paljoa yhtään.

Tulevaisuus
Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on Zokolle? Entä itsellesi? 
Zokolle olen suunnitellut varsaa jossain vaiheessa, ehkä kahtakin. Ensin haluan keskittyä "raviuraan" eli jos täältä vielä joskus noustaisiin, ja päästäisiin vaikka edes alle 2.30. Olisi myös kiva jos löytäisin Zokolle jonkun pienen ratsastajan, joka osaisi viedä ponia eteenpäin, ja sitten veisi ponia ratsukisoihin myös. En tällähetkellä siis kuitenkaan etsi ratsastajaa, vaan tulevaisuudessa, vaikka kun raviura alkaa olla ohi.
Itselläni on suunnitelmissa muuttaa ehkä joko Lahteen tai Kouvolaan, Zoko tulisi tietenkin mukaan. Haluisin valmistuttuani ensin työskennellä jollain työntekijänä tai vuokratuolilla, ja myöhemmin perustaa oman parturi-kampaamo yrityksen. Toki ensin pitää kerätä rahaa, että kaikki tämmöinen onnistuu.



Mitä aiot seuraavaksi ostaa Zokolle?
Meidän jännesuojat vetelevät aika viimeisiään, joten seuraava hankinta olisi hopeat tai harmaat jännesuojat, tai sitten ostan vain etusiinkin pintelit, siniset, harmaat tai hopeat tai mustat.
Miten varustaudutte ponienkanssa talveen? Ostatko uusia tarvikeita vai löytyykö ne jo ennestään?
Ei me talveen mitenkään erityisesti varustauduta, muuten kuin että minusta tulee vainoharhainen syksyisin, kun ilmat kylmenee, sillä pelkään kokoajan, että ponit saa jonkun syysflunssan. Kaikki tarvittava löytyy oikeastaan jo meillä, eli ei osteta oikeastaan talvea varten mitään erityistä.



Odotatko jo innolla talvea, vai odotatko jo uutta kesää?
Toisaalta odotan talvea, mutta nyt välissä nautin lempi vuodenajastani syksystä. Talvea odotan siksi, jos tulee lunta, niin päästään hanki reeniä tekemään. Olen suunnitellut, että tänä talvena voitaisiin panostaa vähän enemmän ratsastukseen, kun meillä teitä ei lanata paljoa yhtään, niin hangessa hiittikärryillä meno ei ole kovin mukavaa, kun ne poukkoilevat vaan. Uutta kesää odotan myös innolla, sillä sillon pääsee taas starttailemaan, kun talvella sarjojen puutteen vuoksi pidellään taukoa.
Aiotko myydä Zokon joskus?
En tiedä. Jos tulee sellainen tilanne, että on pakko, niin ehkä sitten.
Onko Zoko myytävänä?
Paljonko tarjoat ;) ?
Aiotko teettää Zokolla varsoja?
Sellaista olen vähän suunnitellut. Varsat pitäisin kyllä varmaan itselläni, jos aika ja rahat riittää semmoiseen siinä vaiheessa, kun tuo olisi ajankohtaista.


Hankitko joskus lisää russponeja itsellesi?
En ainakaan tässä vaiheessa vielä. Kovasti haluasin kyllä jonkun "vähän nopeamman" russin, mutta aika ja rahat ei oikein tällä hetkellä riitä.
Semmoinen unelma olisi, että joskus mulla olisi vaikka joku 3 russia, ja voisin pitää lapsille jotain poniravikoulua, koska tykkään opettaa ihmisille asioita.
Aiotko hankkia joskus toista omaa ponia tai astuttaa vaikka Zokoa? 
Ainakin Zokon astuttaminen on ollut suunnitelmissa, ja toinen russi olisi kyllä tosi kiva, mutta kuten aikaisemmin sanoin, tässä elämäntilanteessa ei kyllä aika ja rahat riitä semmoiseen.

Treeni
Mitä lisävarusteita käytät Zokolla ajaessa?
Startissa meillä on painoputsit, kitarauta, korvahuput+pumpulit, polvisuojat, jännesuojat ja pintelit takana ollut, sekä nyt laitan vielä lisäksi kiintomartingaalin, ja jätän alla olevassa kuvassa näkyvät poskihimmentimet pois. Laitan ehkä kokolaput tilalle ja hupuista en ole varma vielä laitanko vai en.
Kotona treenatessa pidän lisävarusteita riippuen lenkistä. Jos mennään vain reipas hölkkälenkki en laita aina putseja jalkaan tai polvisuojia. Edessä on aina jännesuojat, takana vaihtelee pintelit, takajalan ravisuojat tai takajalan ratsu-hivutussuojat. Sekkiä en pidä hölkkälenkeillä ollenkaan.
Hiittilenkillä pidän samoja kamoja kuin startissa, ja silloin usein säädän noitten kamojen kanssa aika paljon, ja kokeilen, että toimisiko joku paremmin yms.


Entä mitä lisävarusteita käytät Rollalla?
Perus kotilenkillä en käytä mitään lisävarusteita, jos mennään hiittiä, niin saatan laittaa sekin tai samat kamat kuin starttiin.
Startissa Rollalla on korvahuput, silmälaput ja sekki leukalenkillä.
Mikä on ollut Zoko paras kilometriaika tähän mennessä (treenissä)?
Siskoni Heidi ajoi Zokolla Riihimäen harkkareissa Zokolla 1000m aikaan 2.34. Mulla Zoko on mennyt viime syksynä pätkiä 2.30, mutta nykyään ei oikein päästä enään samoja vauhteja. Tuntuu muutenkin, että Zoko menee muilla paljon paremmin kuin mulla.
Mitä Rollalle "käy" kun täytät 18 ja et voi enään kilpailla sillä?Jääkö se vaan kotona ajetavaksi vai ottaako joku muu sinun paikan? 
Rolla on ylläpidossa nyt yhdellä tytöllä, ja hän on kiiinnostunut poniraviurheilusta, eli toivonmukaan tämä tyttö hommaa poniravikortin, ja jatkaa sitten Rollan raviuraa.



 
Minkälaisia hoitoja ja huoltoja teet poneille hölkkälenkin jälkeen, entä hiitin/startin?
Normi hölkkälenkin jälkeen jos poni on hiessä, huuhtelen sen, sekä venyttelen jalat eteen ja taakse, ja välillä kaulan porkkanan kanssa molemmille puolille ja alas kumartamalla. Juotan lenkin jälkeen aina melassivedellä, ja loimitan, ellei ole tosi lämmin päivä. Jätän ponin sisälle aina lenkin jälkeen kuivumaan. Hiitin tai startin jälkeen teen saman kuin normi hölkkälenkin jälkeen, mutta lisäksi laitan linimenttiä etu- ja taka polviin, kintereisiin, jänteisiin ja kavioniveliin aina. Lisäksi saatan laittaa linimenttiä lihaksiin, esim kaulaan, lapaan, selkään ja perseeseen aika usein, missä nyt sattuu jumia olemaan. Startin jälkeen, ja jos käydään hiitillä radalla, niin käärin myös jalat aina matkan ajaksi villapinteleillä.



Kuinka usein ajat poneilla viikossa?
Vaihtelee vähän, mutta useimmiten kolme kertaa viikossa.

Raviurheilu
Ratsastus vs raviurheilu, plussat ja miinukset
Ratsastus
+Helppo aloittaa (ratsastuskoulut)
+Liikuntaa
-Vaikeaa
-Ratsuihmiset ovat oman kokemuksen mukaan aika vaativia
Raviurheilu
+Kilpaileminen
+Mahdollisuus voittaa rahaa
+raveissa on mahtava tunnelma
+Aina voi oppia uutta
-Melko vaikea aloittaa ilman suhteita
-Jos ei ole "suhteita" ei oikein pääse lajiin niin sisään, ellei itsellä ole tarpeeksi motivaatiota




Miksi poni(ravit)
Kun olin lapsi, olin todella pienikokoinen, joten ponit on aina ollut mulle se juttu. Kun aloin kasvamaan sitten shettiksistä yli, mulle vinkattiin poniraviurheilusta, ja siitä se innostus sitten lähti, kun ekan startin oli ajanut, niin halusi vain päästä uudelleen ajamaan, ja varsinkin korttikurssin jälkeen olin niin fiiliksissä tästä touhusta, ja tyrktinkin sitä varmaan kaikille, mutta vieläkin voin sanoa, että tämä on kyllä semmoinen harrastus, jota suosittelen todellakin! Ponien kanssa on mukava touhuta, ja juuri jos kasvaa poneista yli, niin voi näin jatkaa niiden kanssa touhuamista!
Onko poniravit vain harrastus, vai meinaatko laajentaa toimintaa ja ottaa lisää treenattavia/kilpailutettavia?
Poniravit ovat varmaan kaikille vain harrastus, että ei tästä mitään ammatti voi tehdä, poneilla kun nuo palkinnot ovat kumminkin sen verran pieniä. Lisää treenattavia/kilpailutettavia voin toki ottaa mielelläni, varsinkin kun voi olla, että lopetan Rollan reenaamisen tämän vuoden lopussa, niin tulee ylimääräistä aikaa vähän.



Hommaatko joskus itsellesi ravihevosen?
Juuri tänään itseasiasssa mietin, että ai että kun olisi kiva, jos olisi joku pieni lämminverinen montetykki. Eli joku päivä ehkä.
Aiotko siirtyä hevosiin jossain vaiheessa, vai ajatko vain russeilla?
En tiedä vielä. En minä ainakaan minään 50v enään russeilla aja. Eli joko siirryn hevosiin tai lopetan kokonaan. Mutta kyllä hevosillakin olisi tarkoitus ajaa joitakin startteja, mutta varmaan russien rinnalla.

Random
Russit vs shettikset, plussat ja miinukset
Russit
+Melko nöyriä 
+isompia
+Kulkee kovempaa

Shettikset
+Suloisempia
+Hauskoja
-Välillä todella vittumaisia
-Melko usein shettiksiä ei ymmärretä kouluttaaa kunnolla, sillä ne ovat niin pieniä, että niitä pidetään vähän kuin koirina


Russien kolme parasta puolta
Vauhti, luonne, monipuolisuus
Rollan hyvät ja huonot puolet?
+Suloinen
+Hauska
+omalaatuinen
-Joskus tosi mulkku
Millainen on unelma tallisi? 
Semmoinen minkä haluisin itselleni, olisi semmoinen max. 6 hevosen talli, jossa voisi olla se 3 omaa ja 3 vuokralla. Pesukarsina pitäisi löytyä, leveät käytävät joilla pystyy valjastamaan ponin/hevosen. Kärryille pitäisi olla sisällä paikka, niin että ne olisi helppo laittaa käytävällä perään. Tallilla pitäisi olla hyvät tarhat suht lähellä tallia. Hyvät treenaus mahdollisuudet, metsäteitä ja vaikka oma ravirata, sekä uittomahdollisuus olisi kiva. Maneesi oisi myös kiva, että pystyisi irtohypyttämään ja juoksuttamaan, sekä ratsastaessa myös ihan kiva. Pitäisi myös olla hyvät säilytystilat valjaille ja tavaroille, sekä kuivatushuone loimille yms.


Mikä kuivike tallillanne on?
Turve
Mitenkäs Weeko, aiotko ostaa sen jossain vaiheessa, kun siskollasi on sen täyssisko?
Enpä usko että ostan



Tykkäätkö ajaa Weekolla?
Juu, on se ihan mukava ajaa, vaikka onkin vähän vauva

2 kommenttia:

  1. Ihana postaus! Täältä on kiva lukea sun juttuja ku saa ihan uutta tietoa vaikka ollaankin kavereita muutenkin :) osa tarvikkeista meni ihan ohi! Fiu vaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon ! Hahhah, aina oppii uutta :) Sit ku teen sen varustepostauksen nii selkeyttää varmaa

      Poista