torstai 21. huhtikuuta 2016

Poninomistamisen huonot puolet

Kaikki aina sanovat, miten ihanaa olisi omistaa oma poni. Saat ihan itse päättää mitä teet ponin kanssa. Voit tehdä sen kanssa mitä ikinä haluat. Parhaimmillaan poni on paras ystäväsi, ja luotatte toisiinne lähes 100%. Ponin kanssa voi saavuttaa vaikka mitä!


Mutta ponin omistamisessa on myös huonoja puolia.
-Olet itse täysin vastuussa elävästä olennosta
Jos sinulla on esim. poni ylläpidossa tai vuokralla, useimmiten päävastuu on omistajalla, ei sinulla itselläsi, vaikka siinäkin voi olla paljon vastuuta, ei se useimmiten ole sama kuitenkaan, kuin omistaessa ihan oma poni. Kaikki, mitä ponille käy on sinun vastuulla.


-Ponin pitäminen ei ole mitään halpaa puuhaa
Ensimmäisenä on ponin ostohinta jo aikamoinen summa. Jos sillä ei tule tavaroita mukana, myös kaikki valjaat, kärryt, loimet yms. ovat melkoisen tyyriitä.
Se ei ole kumminkaan se suurin rahareikä ponin omistamisessa. Joka kuukausi ponin tallipaikkaan (oli se sitten omassa pihassa tai täyshoitotallilla) menee rahaa. Rehut myös maksavat aika paljon, ja useimmiten hyvään rehuun halutaan panostaa sen verran, että mitään halpisruokia ei syötetä. Yksi säkki kestää riippuen päivä annoksesta ehkä kuukauden verran.
Poni on myös kengitettävä meillä ainakin 6 viikon välein. Erikoisemmat kengät, joita usein raviponeillakin on, maksavat vähän lisää, ja talvella hokit myös.
Hiiteille ja raveihin kuskaamiset eivät myöskään ole ilmaisia, ja välillä raveissakin on ilmoittautumismaksu.
Eläinlääkärikuluja tulee joka vuosi vähintään rokotuksesta ja hampaiden raspaamisesta, nuorilla poneilla esimerkiksi raspausväli saattaa olla puoli vuotta.
Tapaturmien sattuessa myös saattaa tulla eläinlääkärikuluja.
Ponilla kannattaa myös olla vakuutus, joka maksaa tietyn määrän rahaa vuodessa vähän vakuutuksesta riippuen. Siihen kannattaa kyllä panostaa, hyvä vakuutus on ainakin meillä ollut todella avuksi!
Mulla menee Zokoon vuodessa karkeasti arvioiden 5000€


-Ennemmin tai myöhemmin joudut vaikean päätöksen eteen, oli se sitten ponin myyminen, ylläpitoon antaminen, vuokraaminen tai pois laittaminen.
Jos jostain syystä tulee tilanne, että et pysty enään hoitamaan itse poniasi, sen kannalta parasta on löytää sille uusi koti.
Tälläisessä tilanteessa minulle olisi vaikea ainakin ajatella, että jossain muualla minun ponillani olisi parempi olla. Ponin kannaltahan se olis loistavaa, mutta epäonnistuneeksi siinä itsensä tuntisi.
Joissain tilanteissa ponin kokonaan pois laittaminen on sille armeliain ratkaisu, jos poni on esimerkiksi tosi vanha ja huonokuntoinen, eikä sitä pysty enään pitämään tai jos ponille käy joku todella paha onnettomuus, josta selvviämis todennäköisyydet ovat todella pienet. Tälläisessä tilanteessa päätös on omistajalla. Täytyy pystyä päättämään toisen elämästä.
-Kun omistat ponin, sinun on sitouduttava siihen
Jos on vaikka  pitkään sateista, et voi jäädä kotiin lämpimään, vaan poni on hoidettava säästä huolimatta. Jätän minäkin välillä liikuttamatta Zokon, jos on ihan järkky sää, mutta jos esimerkiksi on monta viikkoa sateista, ei ponia voi vain seisottaa sisällä koko sitä aikaa.
Vapaa-aikaa on vähemmän, poni on hoidettava ja treenattava, vaikka kavereitakin olisi kiva nähdä.


-Aina ei voi onnistua
Ponin kanssa tulee helposti takapakkia, tulee sairaslomia, lihasjumeja, irtokenkiä, ontumisia, haavoja yms. Aina ei voiteta tai edes päästä kilpailemaan asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti